حمایت بی‌رویه از تولید داخلی به زیرساخت دیجیتال آسیب زده است

در کشور کلمه زیرساخت زیاد به گوش می‌رسد، اما در اکثر مواقع ذهن مخاطب به سمت پالایشگاه‌های نفتی، تولید برق و سدها می‌رود. بُعدی از اقتصاد که در این بحث نادیده گرفته می‌شود اقتصاد دیجیتال است. اقتصاد دیجیتال برخلاف نفت و انرژی ساختاری بزرگ و چشمگیر ندارد و از خانه‌های مردم و شرکت‌های کوچک شروع می‌شود. داده‌ها برخلاف برق در هر جایی و توسط هرکسی تولید، مدیریت و استفاده می‌شود. اما زیرساخت اقتصاد دیجیتال به اندازه زیرساخت‌های دیگر مهم و گران است.

این روزها نیز تب تولید تراشه کل جهان را گرفته است و انویدیا به سبب تولید تراشه‌های گرافیکی باکیفیت به باارزش‌ترین شرکت جهان تبدیل شده است. در جهانی که تولیدکنندگان سخت‌افزار برای استفاده از به‌روزترین فناوری‌های جهان از هم پیشی می‌گیرند، سخت‌افزار در ایران به بمبی خاموش تبدیل شده است که تأمین‌کنندگان آن هر روز با سختی‌های جدیدی روبه‌رو می‌شوند.

کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار در ۲۱ آبان در اولین رویداد زیرساخت دیجیتال ایران به حوزه سخت‌افزار می‌پردازد. به همین منظور در این گزارش با رامین آذ‌‌ری، نایب‌رئیس هیئت‌مدیره پردیس دیبااندیشان، از فعالان این حوزه گفت‌وگو کردیم و از چالش‌هایی که در کسب‌وکار خود با آن مواجه است، پرسیدیم.

او معتقد است که چالش‌های اصلی حوزه سخت‌افزار در سه بخش اصلی کالاهای خارجی، کالاهای داخلی و رگولاتوری مشهودند.


دست‌دردست هم برای افزایش هزینه تمام‌شده سخت‌افزار


واقعیت این است که بخش مهمی از زیرساخت دیجیتال و سخت‌افزار ایران وارداتی است. رامین آذری همچون بسیاری از فعالان حوزه سخت‌افزار بزرگ‌ترین چالش‌ها را مربوط به واردات می‌داند.

اولین مؤلفه تأثیرگذار در تأمین کالاهای وارداتی تحریم‌هاست. مانند بسیاری از ابعاد زندگی مردم، تأثیر تحریم‌های خارجی بر سخت‌افزار نیز مشهود است؛ این تأثیرات شامل اثر تحریم‌ها بر کاهش کیفیت خدمات پس از فروش، ورود کالاهای تقلبی و عدم بهره‌مندی از فناوری روز دنیا است که شرکت‌ها را در استفاده از فناوری‌های استراتژیک و ارائه خدمات پس از فروش مناسب دچار مشکل کرده است. از طرفی تلاش برای دور زدن تحریم‌ها باعث می‌شود که محصول پس از رسیدن به داخل کشور قیمتی بسیار بالا برای مصرف‌کننده داشته باشد.

علاوه‌بر تحریم‌ها که عاملی خارجی است، این صنعت در داخل کشور نیز با موانع بسیار زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کند. محدودیت‌هایی که رگولاتور بر واردات اعمال کرده است مثل سابقه قبلی واردات و وجود مشابه داخلی در کنار مشکلات زمان و حجم تخصیص ارز هزینه و زمان بسیار زیادی را از واردکنندگان می‌طلبد.


کالای داخلی، اما به چه قیمتی؟


آذری معتقد است به اسم حمایت از تولید داخل هم تولیدکننده و هم مصرف‌کننده ضربه خورده‌اند. این حمایت به شکل رانت خود را نشان می‌دهد در حالی که باید با افزایش سطح استاندارد شرکت‌ها را به رقابت با یکدیگر سوق داد. او نبود آزمایشگاه‌های تخصصی و رویه‌های استاندارد تست و آزمون کیفیت و گواهی‌کردن محصولات را یکی از مهم‌ترین عواملی می‌داند که باعث شده محصولات بی‌کیفیت تولید شوند و با حمایت نامناسب از این محصولات رقابتی ناسالم و کمّی بین فعالان داخلی شکل بگیرد.


حمایت بی‌رویه؛ آفت جان سخت‌افزار


به گفته رامین آذری رگولاتوری با حمایت نامناسب و ناسالم به این صنعت آسیب زده است. او معتقد است به دلیل حمایت بی‌رویه از تولید داخل، ضعف قانون مناقصات، اطلاعات ناصحیح از ظرفیت تولید داخل و غیره کالاهای بی‌کیفیت در این حوزه افزایش یافته‌اند که این قضیه به زیرساخت‌های حساس و حیاتی کشور آسیب زده است.

رویداد سخت‌افزار و زیرساخت اقتصاد دیجیتال ایران، ۲۱ آبان‌ماه به همت کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار از ساعت ۱۴ تا ۲۰ در سالن همایش‌های کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود. علاقه‌مندان به حضور در این رویداد می‌توانند از طریق این لینک بلیت تهیه کنند.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *