زیرساخت‌های ارتباطی و بحران نیروی متخصص، چالشی جدی برای اقتصاد دیجیتال است

اولین پنل رویداد زیرساخت دیجیتال با عنوان «زیرساخت ارتباطات؛ نیازهای اقتصاد دیجیتال و داشته‌های ما» با مدیریت میثم سلیمانی، مدیر محتوای کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار، برگزار شد.

در این پنل، محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک؛ حسین ریاضی، بنیان‌گذار شرکت صنایع ارتباطی پایا؛ محمدحسین کاشی، عضو هیئت‌مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت و وحید شاه منصوری، رئیس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول، حضور داشتند و به بحث و تبادل نظر پرداختند.

محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک در ابتدای پنل به وضعیت فعلی اقتصاد دیجیتال و چالش‌های استارتاپ‌ها اشاره کرد و تأیید کرد که علی‌رغم تلاش‌ها و پروژه‌هایی که در این حوزه انجام می‌شود، هنوز رضایتی از وضعیت موجود وجود ندارد .

به گفته او دلیل این امر آن است که حتی اگر به میزان زیادی تجهیزات و نرم‌افزار در اختیار داشته باشیم، بدون نیروی انسانی متخصص با چالش مواجه خواهیم شد. همچنین اگر نیروی انسانی و تخصص لازم را نیز فراهم کنیم، اما زیرساخت‌های مناسب برای بهره‌برداری و راه‌اندازی این منابع موجود نباشد، باز هم دچار مشکلات جدی خواهیم شد.

او افزود:«چالش اصلی ما کمبود نیروی انسانی متخصص و ضعف در زیرساخت‌های ارتباطی و نگهداری ابزارها و سیستم‌های اجرایی است.»

مدیرعامل آسیاتک در پاسخ به این پرسش که چرا باوجود مطرح‌شدن مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص در حوزه زیرساخت طی سال‌های گذشته، اقدامی جدی صورت نگرفته است، یوسفی‌زاده گفت: «نگاه قانون‌گذاری و حاکمیت به حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از عوامل اصلی این موضوع است. یکی از چالش‌ها این است که در کشور، نهادها و سازمان‌های مرتبط با ارتباطات به‌صورت مستقل از سایر ارگان‌ها عمل کنند و داده‌های یکپارچه‌ای وجود داشته باشد. همچنین مجوز استفاده از منابع به‌صورت مناسب در دسترس نیست.»

یوسفی‌زاده در ادامه بیان کرد: «بیشترین بودجه کشور به این حوزه اختصاص می‌یابد، اما تنها در بحث خرید تجهیزات جذابیت دارد و در بخش اجرا و بهره‌برداری یا به پروژه‌های ملی محدود می‌شود یا در حد خاطره باقی می‌ماند. همین امر موجب می‌شود نیروهای متخصص انگیزه‌ای برای ماندن نداشته باشند و از این حوزه فاصله بگیرند.»

 او تأکید کرد که به یکپارچگی لازم در بهره‌برداری از فناوری ارتباطات و اقتصاد دیجیتال نرسیده‌ایم و متخصصان کشور به دلیل پایین‌بودن درآمدها و نبود انگیزه‌های لازم برای یادگیری و توسعه فردی، مهاجرت می‌کنند.

 مدیرعامل آسیاتک در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه برخی کسب‌وکارها دلیل عدم پیشرفت خود را ناآشنایی با دانش روز می‌دانند و آیا این مسئله را قبول دارد یا نه گفت: «در بخش خصوصی این مشکل وجود ندارد، اما در بخش دولتی قطعاً دیده می‌شود.»


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *